Poesis » Dezbateri


Poezia clasica... sau poezia fracturista ?

 • membru
  December 2, 2009
  Evolutia spre "nou" are tot timpul cele mai neasteptate impacturi... Ca orice arta si poezia a capatat adepti pentru noi curente care merg in paralel, urmand ca timpul sa hotarasca adevaratul invingator. Personal sunt adeptul poeziei clasice... mai greu de "scris", dar mult mai frumoasa, mai melodioasa, mai adecvata sa te transpuna in anumite stari...
 • Leader
  December 10, 2009
  eu scriu mai mult in vers alb. se poate spune ca iese, oarecum din sfera poeziei, dar ca si haiku, raman la parerea ca au o anumita "poezicitate" fara sa aiba rima.
  Pana la urma, nu conteaza cum e scrisa poezia, ci, mai important, ca e scrisa.
 • December 21, 2009
  Initial am scris doar vers clasic. In ultima vreme am inceput sa scriu si vers alb, sa-i descopar potentialul. Acum, cred ca si versul alb e poezie, atata vreme cat are acea muzicalitate, acel impact emotional care face o scriere sa se numeasca poezie, nu proza.
  Intr-adevar, acum sunt multe scrieri ce eu le-as categorisi ca proza 100%, care sunt aranjate in "versuri " si se numesc poezie.
 • membru
  December 25, 2009
  personal sunt de acord cu marian. tocmai prun faptul ca e mult mai greu de scris este si mai frumoasa si merita apreciata mai mult. oricine poate sa scrie in vers alb, dar ingradit de norme prozodice... lucrurile se complica, iar cercul virtuosilor se restrange simtitor.
  dragos, sunt de acord cu tine doar pe jumatate. adica da, desigur ca si versul alb poate fi poezie (vezi cartarescu si simona popescu, mai ales juventus), dar nu sunt de acord cu ultima parte: "nu conteaza cum e scrisa, ci omportant este ca e scrisa". ceea ce face o poezie poezie este sa vrei sa scrii despre ceva care iti imprima o anumita stare si mai apoi sa incerci sa faci asta in asa fel incat sa transmiti si celorlalti ceea ce ai simtit tu, sa ii misti prin cuvinte in acelasi fel in care ai fost tu miscat de un gand, o imagine, etc. Dar daca te uiti acum pe portalurile de poezie, vei vedea ca mai toti scriu vers alb pentru simplul motiv ca acesta nu le impune niciun fel de restrictii si nici nu vor sa transmita ceva anume, orice costructie "interesanta" de genul ma invalui in carapacea noptii de culoarea taciunilor cu gust de melc (exemplu fictiv) va fi super poezie, iar daca nu intelegi nimic din ea este pentru ca e postmodernism, baby, si are "incifrari de simboluri si intelesuri ascunse, aura izoterica" si ce mai spune teoria... ma lesi? jumate din acesti poeti nu stiu nici cate litere are alfabetul sau cand sa scrie cu unul sau doi "i". sa nu fiu inteles gresit! nu spun ca posmodernismul sau versul alb, etc. nu ar fi poezie sau ca nu sunt oameni capabili sa faca poezie in sensul asta. spun doar ca majoritatea il folosesc pentru ca nu exista restrictii si pot face orice si pot spune ca stiu ei ce au vrut sa zica, dar pierd din vedere ce inseamna sa faci poezie ( am evitat constructia ce inseamna sa fii poet), si anume: in primul rand sa simti, si in al doilea rand sa transmiti. diferenta de valoare dupa parerea mea se face in functie de cat de puternice sunt emotiile unui poet (cat de "mult" sau intens simte) si cat de fidel reuseste sa transmita prin versurile sale si celorlalti trairile sale. am vorbit destul de mult pe tema asta in poezia mea "Conversand cu idolul". oricum, nu vreau sa imi impun parerea cu forta. asa cum spunea si marian, e doar parerea mea de nespecialist. referitor la a doua intrebare, cea mai frumoasa poezie a altcuiva... eminescu, dar nu ma pot hotari care: poate Luceafarul, poate Scrisoarea I, poate Din cerurile-albastre... mai multe :) iar din poeziile mele... si aici este greu dar cred ca cel mai mult imi place aceasta!
  ps, marian. poti te rog sa dai un link ceva la siturile tale despre poezie de care vorbeai? :)
 • Leader
  December 30, 2009
  fiecare isi are dreptatea...depinde unghiul din care abordezi problema...cat si cata obiectivitate poti avea...
  @florin cand am spus ca important e sa scrii...nu m-am referit la faptul ca trebuie sa fie super poezie...exista o vb: scrisul..exorcizeaza.... iar daca aceea exorcizare il face pe cel ce scrie la un moment dat sa scrie cu doi i..atunci cand e cazul...si sa afle pana la urma cate litere are alfabetul...raman la ideea ca e important...
 • March 25, 2010
  poezia trebuie scrisa intai pe dinauntru, cu sufletul si abia mai apoi, poate trece de peretii fiintei tale pentru a te dezvalui celorlalti, care, fiecare, te va percepe in mod personal.... indiferent ca versul e clasic sau alb....
 • membru
  June 30, 2010
  Bună Ziua ! ~ Către POESIS !